Wat doen we

Onze praktijk is gespecialiseerd in aandoeningen van het bewegingsapparaat (orthopedische letsels). Zo behandelen we overbelastingsletsels aan pezen (tendinose), spieren en gewrichten (kraakbeenproblematiek). Daarnaast bieden we oplossingen aan patiënten met lage rug- en nekproblemen. De behandelingen in onze praktijk zijn gebaseerd op manuele therapie en functionele training. Ons team behandelt zowel acute als chronische problemen. Ook voor preventief advies kan je bij ons terecht. Na een operatieve ingreep zorgen we tevens voor een intensieve revalidatie.

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie is een specifieke tak van kinesitherapie. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij manipulatieve en mobiliserende technieken gebruikt worden om gewrichten beweeglijker te maken. We gebruiken manuele therapie ook om spier-, pees- en zenuwaandoeningen te behandelen (nek- en hoofdpijn, kaakpijn, schouderpijn, tenniselleboog, bekkenproblemen, lage rugpijn en sportletsels in het algemeen). Hierbij proberen we steeds te zoeken naar de onderliggende oorzaak van een klacht. Elke behandeling wordt daarom voorafgegaan door een vraaggesprek en een functieonderzoek. Manueel therapeutisch onderzoek kan zo een uitstekende aanvulling vormen op de diagnose van een arts. Een manuele behandeling wordt vaak aangevuld met houding- en bewegingstips en een thuisprogramma. Soms is een meer uitgebreid oefenprogramma nodig dat individueel begeleid wordt. We werken dan met functionele training.

FUnctionele training

Functionele training maakt gebruik van houdingen en bewegingen die zeer sportspecifiek zijn of vaak voorkomen in het dagelijkse leven. Oefeningen met fitnesstoestellen focussen vaak slechts op 1 enkele spiergroep. Bij functionele training daarentegen worden volledige spierkettingen getraind. Het correct uitvoeren van deze natuurlijke bewegingen vereist een intensieve begeleiding. Er wordt dus steeds geoefend onder leiding van een therapeut. Elke patiënt heeft daarbij, afhankelijk van het probleem, een individueel programma. Tijdens de training wordt de belasting progressief verhoogd. Hierdoor krijgt het lichaam een hogere belastbaarheid en wordt de patiënt minder blessuregevoelig. Functionele training is een belangrijk aspect van rugtraining en sportrevalidatie.

rugtraining

Vele mensen krijgen tijdens hun leven wel eens te maken met rugklachten. Komen deze klachten vaak voor dan kan dit leiden tot een chronisch probleem en volledige deconditionering. De acute klachten behandelen we met manuele therapie. Belangrijk is ook om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken. Dit doen we met specifieke rugtraining. Belangrijk bij rugtraining is dat de patiënt inzicht krijgt in het probleem. Onze rugtraining bestaat dan ook uit een aantal individuele sessies met informatie over anatomie, houdingen en ergonomie. Daarnaast is er ook een actief gedeelte waarbij spieren geactiveerd en getraind worden. Dit gebeurt steeds onder individuele begeleiding. We trainen hierbij vooral de kern (core) van het lichaam en zorgen ervoor dat het houdinginzicht toegepast kan worden in het dagelijks leven van de patiënt.

DRY NEEDLING

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, ook wel triggerpunten genoemd. Een triggerpunt is een ‘knoop’ in de spier die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand geeft. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken zoals dry needling. Met deze techniek prikken we de triggerpunten aan en zal de spier snel en langdurig kunnen ontspannen.

RUNNING SMART

Running Smart is een screeningsprotocol ter preventie van loopgerelateerde blessures. Via functionele bewegingstesten wordt bewegingscontrole, lenigheid, kracht en stabiliteit geëvalueerd. Aan de hand van deze analyse wordt er advies gegeven en een gepersonaliseerd oefenprogramma opgesteld met als doel het risico op blessures te beperken en de loopprestaties te optimaliseren.